PORTEKiZ GENEL BiLGiLER-ROTA


Ey tuzlu deniz! Tuzunun ne kadarı,

Portekiz’in göz yaşları? ( Fernando Pessoa)





Herkesin görmek istediği bir yabancı ülke hayali olur ya... Genelde İtalya, İspanya falandır bu... Benim nedense Portekiz'di... Artık bazı yerlerin resmini o kadar çok görmüştük ki, belki de gizemli olan çekici gelmeye başlamıştı bilemiyorum... 

Bir gün Türk hava yollarının sayfasında gezerken sömestr tatili için Portekiz'e gidiş dönüş iki kişi 900 tlye bilet buldum. Çok şaşırdım. Normalde biletleri aşırı pahalıydı. 

Yurt dışına ilk kez çıkacaktım ve dil bilmiyordum. Acaba yapabilir miydik? Hele ki Portekizce duymamıştım bile hiç. Sadece resimlerinden aşık olduğun bir ülkeye gidilir mi? Sanırım gidilir :) Biletleri gözümüzü karartıp aldık. Sırada en güzel kısım araştırma kısmı var.

Portekiz Avrupa'nın en batı ülkesi. Atlas okyanusu kıyısında... ( Hayatımızda ilk kez okyanus görecektik. )

TARİHİ: Portekizliler denizci bir millet. Tarihleri Dünyanın çeşitli yerlerini keşfetmekle dolu... Vasco da Gama deniz yoluyla Hindistan’a ulaşınca Portekiz'in makus talihi değişiyor ve refah dönemli başlıyor. 

Daha sonra Brezilya’yı, Ümit Burnunu, Malezya'yı, Japonya'yı keşfediyorlar.

1598 yılında Fas şehirlerine karşı açtığı savaşta, Portekiz ağır bir mağlubiyete uğrayınca, imparatorluk aniden çöküyor. Ülkenin zayıflamasından faydalanan İspanya, Portekiz’i topraklarına katıyor. Portekiz'in bağımsızlığını tekrar kazanması yaklaşık 100 yıla mal oluyor.

Fakat Güney Amerika ülkelerini bu kadar çok sömürmesinin karması mıdır, Portekiz bir daha hiçbir zaman eski ihtişamına kavuşamıyor.

Kısa Kısa Portekiz:

* 3F'nin; Fado, Fiesta ve Futbol'un yurdu.

* Portekizceyi kullanan 7 ülke var ve Brezilya da bu sayının içinde.

* Portekiz'deki zorunlu askerlik hizmeti 2003 senesinde kaldırılmış.

* Cristiano Ronaldo ve Luis Figo gibi dünyaca tanınan başarılı futbolcular Portekizlidir. Özellikle Ronaldo'yu taparcasına seviyorlar.

* Portekiz’de eşini kaybeden kadın ölene kadar, babasını kaybeden kadın 2 yıl siyahlara bürünüyormuş. Ancak yeni yetişen kuşak bu geleneği pek yaşatmıyormuş.

* Atlantik okyanusuna büyük bir saygı ve korku besliyorlarmış. Şehirleri direkt olarak okyanusa bakmıyormuş.

* Atlantik Okyanusunda 7-8 metrelik dalgalar normalmiş, okyanusa 4 metrelik dalgalarda sakin diyorlarmış. 

* Portekizlilere göre " İspanya’dan gelen ne rüzgardan ne de gelinden hayır gelir " miş :)