KARADENİZ GEZİSİ 6. GÜN: SAMSUN

GEZİ TARİHİ : 27 HAZİRAN 2013 PERŞEMBE

       Sinop'tan Samsun'a gitmek için güzel bir gün fazla vakit kaybetmemeliyiz. Çünkü akşama Ordu'da olmalıyız. Dümdüz bir yolla sorunsuz bir şekilde varıyoruz Samsun'a. Karadeniz sahil yolu burada başlıyor.

       Samsun milli mücadelemizin, Kurtuluş Savaşı'mızın başladığı yer. Tarihin her döneminde önemli bir şehir olmuş Samsun.    

       Efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonlar da Thermedon (Terme çayı) kıyısında yaşamışlar. Oklarının yaylarını iyi çekebilmeleri için kadınların çocukken sağ göğüslerini kestiklerini ve bundan dolayı kendilerine “memesiz” anlamına gelen “Amazon” adının verildiği söylenir. Amazonların erkekleri yanlarında sadece işçi ve uşak olarak çalıştırdıkları, nesillerini devam ettirebilmek için savaşlarda esir aldıkları erkeklerle beraber olup bebek erkek olursa babaya verdikleri ya da öldürdükleri gibi söylentiler var.  O çağlarda Samsun kentinin adı da aynı dilde “Amisos” muş. Amazonlar burada yaşıyormuş.


Samsun'da bir neler yapılır diye araştırarak vaktimiz az da olsa genel bir izlenim edinmeye çalıştık. Benim gözümden Samsun'da gezilecek yerler aşağıda :)

1) AMİSOS TEPESİ : Bu tepeye sahilden teleferikle çıkılıyor. Ordu Boztepe havası yaratılmaya çalışılmış. Tabii aynı havayı vermiyor. Ama manzarası çok güzel. Samsun burada kurulmuş ilk ve kralı da Amisos.  Tümülüslerin pazartesi günleri kapalı olduğu biliniyor fakat biz gittiğimizde perşembe olmasına rağmen kapalıydı. 


        Samsun'da yol genişletme çalışmaları sırasında açılan bir delik görüldüğü ihbarı üzerine Müze araştırmacıları ile bildirilen yere giderek hemen çalışmalara başlamış. Burada bir aile mezarı tespit edilmiş. Erkek mezarının Pontus krallığının en üst düzeyindeki yöneticilerinden (kral, komutan, prens gibi) birine, bayan mezarlarından birinin bu ünlü kişinin eşine (kraliçeye) diğerinin de kızına ait olabileceğini düşünülüyormuş. Amisos Mezar buluntularının büyük çoğunluğu som altından süs eşyaları... Lazer kesim denebilecek kadar güzel eşyalar... Onlar da arkeoloji müzesinde...


İkinci durağımız Gazi müzesi

2) GAZİ MÜZESİ:  Atatürk'le ilgili her şeyin ayrı bir yeri vardır gönlümde... O yüzden Samsun'un Ata'ma bu kadar sahip çıkması benim çok hoşuma gitti.

       Atatürk’ün 19 Mayıs 1919′da Samsun’a geldiği zaman kalmış olduğu mıntıka Palas Oteli bu müze. Otelde Atatürk’ün kullanmış olduğu eşyalar ve fotoğraflar sergileniyor.  Burası iki katlı taş bir binaymış o dönemlerde. Atatürk, bir hafta süre ile bu binada kalmış, Anadolu'da başlattığı Millî Mücadeleyi ilkin bu binada açmış. Samsun'dan ayrılışından sonra, belediye binayı dayayıp döşemiş, Atatürk Evi olarak korumuş. (Müze pazartesi hariç her gün açık. Saat 8-12 ila 13-17 arası) Kale mahallesinde, Mecidiye caddesi üzerinde bulunuyor.

Burada Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in kendi atölyesinde yapıp buraya hediye ettiği balmumu heykelleri var. Ne kadar ince bir insan...



3)SAMSUN ARKEOLOJİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ: Bu müze de denize nazır ufacık tefecik bir müze. Girerken müze kartımızı çantada ararken müze görevlisi yalnız kartlara bakmadan giremezsiniz diyerek aydınlanmamızı sağlamasa daha iyiydi :) Kaçak girişe de yeltenmemiştik oysa ki... Neyse :)  Müzenin en en önemli eseri Amisos Hazineleri tabii ki. O nasıl ince bir kesimdir... O devrin şartlarında... O taca dokunmayı çok isterdim.


Veee Samsun'un en ünlüsünde sıra

4)BANDIRMA VAPURU: Aslında bu gördüğümüz vapur gerçek boyutlarında, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca yaptırılarak Doğu Park sahilinde “müze gemi” olarak ziyarete açılmış. Gerçek “Bandırma Vapuru” 1925 yılında hizmet dışı bırakılmış ve parçalarına ayrılmış. Gemide, Atatürk ve 18 arkadaşının yine özgün boyutlarda Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in atölyesinde yaptırılan balmumu heykellerinin olduğu bir salon var.



SAMSUN'DA NE YENİR ? : Gelmeden bu soruyu Samsunlu arkadaşlara sorduk. Çalıkuşu'nda döner yiyin oldu en popüler cevap. Ama biz kısıtlı zamandan dolayı gidemedik. 

Samsun Karadeniz şeridinin en gelişmiş şehri diyebilirim. Geniş düzlükler tarıma da olanak veriyor. Doğu ve Batı Karadeniz'i birbirine bağlaması da önemli hale getiriyor şehri. Biraz daha kozmopolit bir yapıya sahip... Yaşanabilenecek güzel bir şehir...

Hava kararmadan istikametimiz Ordu ...