KARADENİZ GEZİSİ 4. GÜN : KASTAMONU

GEZİ TARİHİ : 25 HAZİRAN 2013 SALI

      Amasra'da güzel bir güne açıyoruz gözlerimizi. Acele etmemiz gerek istikamet önce Cide , sonra Kastamonu ... Niyetimiz Cide üzerinden sahilden Sinop'a ulaşmaktı. Ama ben gezi bloglarını incelediğimde haritada kısacık görünen bu mesafenin 6-7 saatte alındığını duydum ! Ayrıca yol üzerinde benzin istasyonu falan da yokmuş. O zaman Kastamonu'yu görelim Sinop'a sonraki gün geçelim dedik. Ne iyi etmişiz. İyi ki Kastamonu'yu görmüşüz ...

      Cide’ye varmadan önce karşınıza Gideros koyu çıkacak. O kadar bakir , o kadar keşfedilmemiş bir koy  ki mutlaka uğranmalı. Biz fazla duramadık. Amasra - Cide arası Cide- Sinop arası yola göre çok daha iyi diye okumuştum. Amasra- Cide arasındaki yolda eşim çok tedirgin oldu. Diğer kısmı tahmin bile edemiyorum. 2. vitesten yukarı çıkılmıyor. 


CİDE

       Cide’de ise yaklaşık 11 km uzunluğunda bir plaj var. Burası aynı zamanda Hababam Sınıfı serisiyle tanıdığımız Rıfat Ilgaz'ın da memleketi. Evi gezilebiliyor. Cide'den Kastamonu'ya ormanlarla kaplı yemyeşil dağlardan geçilerek gidiliyor. Yol bu kez çok güzel . 


KASTAMONU

      Kastamonu'ya nihayet varıyoruz. İki tepenin arasına kurulmuş yemyeşil bir Karadeniz ili. Ortasından bir nehir geçiyor. Apartmanların arasına serpiştirilmiş eski konaklardan burada da var. Safranbolu konaklarının aynısı. Ama Safranbolu kadar sahip çıkamamış Kastamonu konaklarına ...
 Nereleri gezelim? Haydi bizimle birlikte başlayın tura.

1) Liva Paşa Konağı Müzesi: ( Etnoğrafya Müzesi) : Üç katlı çok eski, çok güzel bir bina. Bir mirliva tarafından yaptırılıyor. Kastamonu insanı o kadar sıcak ki müze müdürü tarafından gezdiriliyor bize. Kendisine buradan da teşekkür etmek istiyorum.  



Hele şu başlık. Öyle güzel hikayesi var ki ... Kastamonulu gelinlere damatlar evlendikleri gece 40 çiçekli bu başlığı takarlarmış. 41. çiçeğim sensin 41 kere maşallah derlermiş. Eskiler daha ince , daha mı anlamlı sanki ?? Modern zamanlarda aşk yorulmuş mudur ? Bu muduuuuurrr ? :) 




2) Kastamonu Kalesi: Şimdiki durak Kastamonu Kalesi. Kastamonu adı nereden geldi?  Türk Komutanının Bizans tekfurunun güzel kızı Moni'ye aşık olması ve "Kastım Moni" yani Moni'yi almak istiyorum demesi. Karşılıklı olan sevgileri ile Moni'nin kalenin anahtarını Türk Komutanına vermesi. Bunun üzerine,olayı öğrenen Bizans tekfuru hiddetlenerek kızını kaleden aşağıya atması. Kastamonu kelimesi "Kastım Moni"den çıkmış ve Kastamonu şeklini almış. Aşk hikayelerinin daima ülkemizde hatırı sayılır etkisi var.

Kale yaklaşık 120 metre yükseklikte böylece Kastamonu panaromik açıdan en güzel buradan görünüyor. 



Sırada saat kulesi var.

3) Saat Kulesi: Kastamonu'nun rivayetlere eşlik eden diğer bir yapısı da Saat Kulesi. Zamanın valisi Abdurrahman Paşa Kastamonu'ya büyük bir saatin alınması için İstanbul'a saraya sipariş vermiş. Saat Sarayburnu'ndan sökülerek getirilip aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Bugün 116 yaşında olan saat kulesi ile ilgili rivayetler de var. II.Abdülhamit zamanında saat İstanbul'da Sarayburnu'nda bulunurken yanlış gitmesi ve zamansız çalması sarayı kızdırmış, saray tarafından cezalandırılarak Kastamonu'ya sürgün edilmiş. Diğer Rivayete göre; Dönem padişahının hareminde bulunan gözde bir cariyesinin Sarayburnu'ndaki bu saatin vurma sesi nedeni ile karnındaki çocuğunu düşürmesi sonucu, padişah tarafından saat kulesi Kastamonu'ya yollanmış.



Saat kulesinden Kastamonu

      Kastamonu'ya gelmişken Cumhuriyet Meydanı'nı görmeden olmaz. Tarihi valilik Konağı da burada. Düşünüyorum da meydanlar bakımından ne kadar fakir bir ülkeyiz. Meydanlardan çok mu korkuyoruz? Bu meydan çok güzel düzenlemiş. Şehitlerimiz unutulmamış. Tek tek isimleri kazılmış duvarlara. Milli bilince sahip bir il burası.




4) Kambur Köprü ve Karaçomak Deresi: Şehrin ortasından geçen Karaçomak ırmağından bahsetmezsek olmaz. Muhakkak etrafında yürüyün. 


KASTAMONU'DA NE YENİR?


     Kastamonu'da yemek denince akla Etli Ekmek, Pastırmalı Ekmek, Tirit, Kuyu Kebabı geliyormuş. Buranın Etli Ekmeği, Konya etli ekmeğinden hem yapılış, hem içerik ve hem de pişirim açısından farklıymış. Bir diğer önemli yemek ise tirit; TİRİDİNE BANDIM BEDAVA MI SANDIN PARA VERDİM ALDIM tiridine tiridine :) :) :)  Biz etli ekmekten yana kullandık tercihimizi. Hoşgör Lokantası da bu işi en iyi yapanlardan. Çok memnun kaldık. İstanbul'dan geldiğimizi duyunca daha bir ilgilendiler bizimle. Kastamonu insanı gerçekten mükemmel. Çok sevdik. Umarım yine geliriz. 

Kastamonu Hakkında Bunları Biliyor Musunuz? 

  • İstiklal Savaşı’nda toprakları işgal edilmemesine rağmen en çok şehit veren illerden birinin Kastamonu olduğunu... ( 253.000 şehitten 93.000’nin Kastamonulu )
  • Kastamonu Sancakbeyliğinin sınırlarını Üsküdar hudutlarına dek uzandığını,
  • Anadolu’da kurulan ilk lisenin ve ilk sanat okulunun Kastamonu’da olduğunu,
  • Kastamonu’nun ilk kurucularının da Türkler olduğunu,
  • İstanbul fethinde kullanılan kızakların kalaslarının Kastamonu ormanlarından getirildiğini,
  • Karadeniz’de en uzun sahil şeridinin ve en çok ilçeye sahip olan ilin Kastamonu olduğunu,
  • Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı türküsünün Kastamonu Türküsü olduğunu,
  • Dünyanın en kaliteli sarımsağının KASTAMONU Taşköprü’de yetiştirildiğini,
  • Dünyaca ünlü Efes harabelerinin bir eşi olan Pompeipolis antik kentinin KASTAMONU Taşköprü ‘de olduğunu biliyor muydunuz?

Ben bilmiyordum :) Vee artık yoruluyoruz. Şimdi Kastamonu Öğretmenevi'nde dinlenme zamanı. Yarın istikamet Sinop ...

Karadeniz Gezisi 5. gün : SİNOP